Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 1985 nr 56 poz. 289
Wersja archiwalna od 1985-12-20 do 2010-03-11
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 1985 nr 56 poz. 289
Wersja archiwalna od 1985-12-20 do 2010-03-11
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ

z dnia 4 listopada 1985 r.

w sprawie książki kontroli sanitarnej

Na podstawie art. 31 ust. 2 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. Nr 12, poz. 49) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Książka kontroli sanitarnej] 1. Każdy zakład pracy (statek) jest obowiązany posiadać książkę kontroli sanitarnej.

2. W razie gdy poszczególne działy lub oddziały zakładu pracy znajdują się poza jego siedzibą lub w różnych obiektach w tej samej miejscowości, każdy dział (oddział) jest obowiązany posiadać osobną książkę kontroli sanitarnej.

3. Wzór książki kontroli sanitarnej określa załącznik do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Forma prowadzenia książki kontroli sanitarnej] 1. Książka kontroli sanitarnej jest prowadzona w formie zeszytu liczącego nie mniej niż 20 ponumerowanych stron.

2. Książka kontroli sanitarnej podlega oparafowaniu oraz opieczętowaniu na pierwszej i ostatniej stronie przez właściwego ze względu na siedzibę zakładu pracy (działu, oddziału) lub siedzibę armatora państwowego terenowego (portowego) inspektora sanitarnego.

3. Książka kontroli sanitarnej powinna być okazywana na każde żądanie organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a także innych organów uprawnionych na podstawie odrębnych przepisów do przeprowadzania kontroli przestrzegania wymagań higienicznych i zdrowotnych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.[Wpis do książki kontroli sanitarnej] 1. Organ, o którym mowa w § 2 ust. 3, przeprowadzając kontrolę, dokonuje wpisu do książki kontroli sanitarnej.

2. Wpis do książki kontroli sanitarnej powinien zawierać w szczególności następujące dane:

1) imię, nazwisko i stanowisko służbowe osoby, która przeprowadziła kontrolę,

2) datę i godzinę kontroli,

3) stwierdzone naruszenie wymagań higienicznych i zdrowotnych,

4) wydane doraźne zalecenia, uwagi i wnioski oraz terminy ich wykonania,

5) podpis osoby przeprowadzającej kontrolę.

3. Pod wpisem dokonanym w książce kontroli sanitarnej kierownik zakładu pracy (statku) lub wyznaczony przez niego pracownik jest obowiązany złożyć podpis.

4. Wpis, o którym mowa w ust. 2, nie może zastąpić sporządzenia protokołu kontroli, jeżeli stwierdzone naruszenie wymagań higienicznych i zdrowotnych uzasadnia wydanie decyzji administracyjnej lub wszczęcie postępowania egzekucyjnego w administracji. O sporządzeniu protokołu należy zamieścić informację w książce kontroli sanitarnej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.[Obowiązki kierownika zakładu pracy, statku] O usunięciu stwierdzonego naruszenia wymagań higienicznych i zdrowotnych kierownik zakładu pracy (statku) jest obowiązany zawiadomić organ, który przeprowadził kontrolę, nie później niż w ciągu 3 dni od daty wyznaczonego terminu.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.[Wyłączenie stosowania przepisów rozporządzenia] Przepisy § 2 ust. 3, § 3 ust. 1 oraz § 4 stosuje się odpowiednio do pracownika stacji sanitarno-epidemiologicznej, upoważnionego do wykonywania czynności kontrolnych w imieniu państwowego inspektora sanitarnego.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.[Przepisy uchylone] Traci moc zarządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 grudnia 1954 r. w sprawie książek kontroli sanitarnej (Monitor Polski z 1955 r. Nr 3, poz. 42).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 4 listopada 1985 r. (poz. 289)

(strona pierwsza)

KSIĄŻKA KONTROLI SANITARNEJ

......................................................................................................................................................................................................

(nazwa i adres zakładu pracy (statku)

......................................................................................................................................................................................................

(nazwa i adres organu sprawującego bezpośredni nadzór nad zakładem)

......................................................................................................................................................................................................

(nazwa i adres organu założycielskiego)

Strony parzyste (2, 4, 6, 8 itd.)

Data i godzina kontroli

Nazwisko i stanowisko służbowe osoby kontrolującej

Stwierdzone naruszenie wymagań higie­nicznych i zdrowotnych lub numer i data protokołu kontroli

Strony nieparzyste (3, 5, 7, 9 itd.)

Wydane zalecenia, uwagi, wnioski oraz terminy ich wykonania. Informacja o spo­rządzeniu protokołu

Podpisy

Wyniki kontroli wykonania zalecenia (wniosku), uwzględnienia opinii, data i podpis osoby kontrolującej

osoby kon­trolującej

kierownika

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00