Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
oczekujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2002 nr 344 str. 39
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji do dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2002 nr 344 str. 39
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji do dnia notyfikacji
Akt prawny
oczekujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 13 grudnia 2002 r.

w sprawie wykazu zakładów na Wyspach Falklandzkich zatwierdzonych do przywozu świeżego mięsa do Wspólnoty

(notyfikowana jako dokument nr C(2002) 4988)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(2002/987/WE)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 72/462/WE z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów sanitarnych i inspekcji weterynaryjnej przed przywozem bydła, owiec i kóz oraz trzody chlewnej, świeżego mięsa lub produktów mięsnych z państw trzecich (1), ostatnio zmienioną rozporządzeniem Rady (WE) nr 1452/2001 (2), w szczególności jej art. 4 ust. 1 i art. 18 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zakłady w państwach trzecich mogą być tylko dopuszczone do wywozu świeżego mięsa do Wspólnoty, jeśli spełniają ogólne i szczególne warunki ustanowione w dyrektywie 72/462/EWG.

(2) W następstwie misji Wspólnoty, wydaje się, że sytuacja zdrowia zwierząt na Wyspach Falklandzkich jest porównywalna z tą w Państwach Członkowskich, w szczególności w odniesieniu do przenoszenia chorób poprzez mięso, i że działania kontrolne nad produkcją świeżego mięsa są zadowalające.

(3) Do celów art. 4 ust. 3 dyrektywy 72/462/EWG, Wyspy Falklandzkie przekazały szczegóły dotyczące zakładu, który powinien zostać dopuszczony do wywozu świeżego mięsa do Wspólnoty.

(4) Inspekcje wspólnotowe wykazały, że warunki higieny w tym zakładzie są zadowalające i dlatego może on zostać włączony do pierwszego wykazu zakładów, sporządzonego zgodnie z art. 4 ust. 1 dyrektywy 72/462/EWG, z których przywóz świeżego mięsa może zostać dopuszczony. Przywóz świeżego mięsa z zakładu wymienionego w wykazie w Załączniku podlega nadal ustanowionym już przepisom, ogólnym postanowieniom Traktatu i, w szczególności, innym wspólnotowym regulacjom weterynaryjnym, odnoszącym się do ochrony zdrowia.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

1. Zakład na Wyspach Falklandzkich wymieniony w Załączniku zostaje niniejszym zatwierdzony do wywozu świeżego mięsa do Wspólnoty.

2. Przywóz z tego zakładu nadal podlega wspólnotowym przepisom weterynaryjnym, w szczególności tym dotyczącym ochrony zdrowia.

Artykuł 2

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 13 grudnia 2002 r.

W imieniu Komisji

David BYRNE

Członek Komisji


(1) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 28.

(2) Dz.U. L 198 z 21.7.2001, str. 11.

ZAŁĄCZNIK

Państwo: Wyspy Falklandzkie

Nr identy­fikacyjny

Zakład/adres

Miasto/region

Kategoria (*)

SR

SL

CP

CS

B

S/G

P

SP

(FK) 01

Falkland Island Meat Company

Stanley, Falkland Island

X

X

X

X

(*) SL: Ubojnia

CP: Pomieszczenia rozbioru mięsa

CS: Chłodnia składowa

B: Wołowina

S/G: Mięso baranie/mięso kozie

P: Wieprzowina

SP: Mięso ze zwierząt nieparzystokopytnych

SR: Uwagi specjalne.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00