Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 202 str. 44
Wersja archiwalna od 2008-08-01 do 2008-08-28
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 202 str. 44
Wersja archiwalna od 2008-08-01 do 2008-08-28
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 750/2008

z dnia 30 lipca 2008 r.

zmieniające rozporządzenie (WE) nr 414/2008 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w zakresie przyznawania pomocy na prywatne składowanie niektórych serów w okresie składowania 2008/2009

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) (1), w szczególności jego art. 43 w powiązaniu z jego art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 414/2008 (2) ustanawia w swoim załączniku wykaz serów uprawnionych do otrzymania pomocy na prywatne składowanie w okresie składowania 2008/2009.

(2) Organy Rumunii wystąpiły z wnioskiem o objęcie niektórych serów systemem pomocy na prywatne składowanie w okresie składowania 2008/2009.

(3) W oparciu o wniosek Rumunii oraz biorąc pod uwagę obecną sytuację na rynku serów o długim okresie przechowywania, w załączniku do rozporządzenia (WE) nr 414/2008 należy uwzględnić niektóre sery rumuńskie, które mogą być długo przechowywane, których sytuacja rynkowa pozwala na objęcie wsparciem w postaci pomocy na prywatne przechowywanie, w odniesieniu do ilości rokujących szansę na ustabilizowanie rynku serów.

(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 414/2008.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 414/2008 zastępuje się załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 30 lipca 2008 r.

W imieniu Komisji

Mariann FISCHER BOEL

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 510/2008 (Dz.U. L 149 z 7.6.2008, s. 61).

(2) Dz.U. L 125 z 9.5.2008, s. 17.

ZAŁĄCZNIK

„ZAŁĄCZNIK

Kategoria sera

Ilości produktów uprawnione do uzyskania pomocy

Minimalny wiek sera

Okres przyjmowania na skład

Okres odbioru ze składu

Francuskie sery, które mogą być długo przechowywane:

- Beaufort i Comté, chroniona nazwa pochodzenia

- Emmental grand cru »Label rouge«

- Emmental i Gruyere, klasa A lub B

16 000 t

10 dni

Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r.

Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r.

Niemieckie sery, które mogą być długo przechowywane:

Emmentaler/Bergkäse »Markenkäse« lub »Klasse fein«

1 000 t

10 dni

Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r.

Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r.

Irlandzkie sery, które mogą być długo przechowywane:

Irish long keeping cheese

Emmental, special grade

900 t

10 dni

Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r.

Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r.

Austriackie sery, które mogą być długo przechowywane:

1. Güteklasse Emmentaler/Bergkäse/Alpkäse

1 700 t

10 dni

Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r.

Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r.

Fińskie sery, które mogą być długo przechowywane:

»I luokka«

1 700 t

10 dni

Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r.

Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r.

Szwedzkie sery, które mogą być długo przechowywane:

»Västerbotten/Prästost/Svecia/Grevé«

1 700 t

10 dni

Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r.

Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r.

Polskie sery, które mogą być długo przechowywane:

»Podlaski/Piwny/Ementalski/Ser Corregio/Bursztyn/ Wielkopolski«

3 000 t

10 dni

Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r.

Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r.

Słoweńskie sery, które mogą być długo przechowywane:

»Ementalec/Zbrinc«

200 t

10 dni

Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r.

Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r.

Litewskie sery, które mogą być długo przechowywane:

»Goja/Džiugas«

700 t

10 dni

Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r.

Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r.

Łotewskie sery, które mogą być długo przechowywane:

»Rigamond, Ementāles tipa un Ekstra klases siers«

500 t

10 dni

Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r.

Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r.

Węgierskie sery, które mogą być długo przechowywane:

»Hajdú«

300 t

10 dni

Od dnia 1 czerwca do dnia 30 września 2008 r.

Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r.

Pecorino Romano

19 000 t

90 dni i wyprodukowane po dniu 1 października 2007 r.

Od dnia 1 czerwca do dnia 31 grudnia 2008 r.

Do dnia 31 marca 2009 r.

Kefalotyri i Kasseri wytwarzane z mleka owczego lub koziego lub z mieszanki tych dwóch rodzajów mleka

2 500 t

90 dni i wyprodukowane po dniu 30 listopada 2007 r.

Od dnia 1 czerwca do dnia 30 listopada 2008 r.

Do dnia 31 marca 2009 r.

Rumuńskie sery, które mogą być długo przechowywane:

Cascayal Dobrogea, Cascayal Rucăr, Cascayal Dalia, Brânza Trapist, Brânza Cedar i Emmental

500 t

10 dni

Od dnia 1 sierpnia do dnia 30 września 2008 r.

Od dnia 1 października 2008 r. do dnia 31 marca 2009 r.”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00