Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2010 nr 150 str. 46
Wersja archiwalna od 2010-07-06 do 2017-03-31
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2010 nr 150 str. 46
Wersja archiwalna od 2010-07-06 do 2017-03-31
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 516/2010

z dnia 15 czerwca 2010 r.

dotyczące stałego zezwolenia na dodatek paszowy

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając dyrektywę Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotyczącą dodatków paszowych (1), w szczególności jej art. 3 i art. 9d ust. 1,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (2), w szczególności jego art. 25,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 przewiduje udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt.

(2) W art. 25 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 ustanowiono środki przejściowe odnoszące się do wniosków o zezwolenie na stosowanie dodatków paszowych, które zostały złożone zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG przed terminem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3) Wniosek o zezwolenie na dodatek paszowy wymieniony w załączniku do niniejszego rozporządzenia został złożony przed terminem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(4) Wstępne uwagi na temat tego wniosku, zgodnie z art. 4 ust. 4 dyrektywy 70/524/EWG, zostały przekazane Komisji przed terminem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Wniosek ten powinien zatem być nadal rozpatrywany zgodnie z art. 4 dyrektywy 70/524/EWG.

(5) Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1458/2005 (3) stosowanie preparatu enzymatycznego endo-1,3(4)-beta-glukanazy wytwarzanej przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94), endo-1,4-beta-glukanazy wytwarzanej przez Trichoderma longibrachiatum (CBS 592.94), alfa-amylazy wytwarzanej przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553) i endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma viride (NIBH FERM BP 4842) zostało tymczasowo dozwolone w odniesieniu do kur niosek. Bezterminowego zezwolenia na stosowanie tego preparatu w odniesieniu do kurcząt rzeźnych udzielono rozporządzeniem Komisji (WE) nr 358/2005 (4) oraz w odniesieniu do indyków rzeźnych rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1284/2006 (5).

(6) Dostarczono nowe dane na poparcie wniosku o bezterminowe zezwolenie na stosowanie przedmiotowego preparatu enzymatycznego w odniesieniu do kur niosek.

(7) Ocena dowodzi, że warunki udzielenia takiego zezwolenia określone w art. 3a dyrektywy 70/524/EWG są spełnione. Należy zatem wydać bezterminowe zezwolenie na stosowanie preparatu enzymatycznego określonego w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Wyszczególniony w załączniku preparat należący do grupy „Enzymy” zostaje bezterminowo dopuszczony jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 15 czerwca 2010 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

(1) Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1.

(2) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.

(3) Dz.U. L 233 z 9.9.2005, s. 3.

(4) Dz.U. L 57 z 3.3.2005, s. 3.

(5) Dz.U. L 235 z 30.8.2006, s. 3.

ZAŁĄCZNIK

Nr WE Dodatek Wzór chemiczny, opis Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Inne przepisy Data ważności zezwolenia
Jednostki aktywności/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej
Enzymy
E 1621 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza
EC 3.2.1.6

Endo-1,4-beta-glukanaza
EC 3.2.1.4

Alfa-amylaza
EC 3.2.1.1

Endo-1,4-beta-ksylanaza
EC 3.2.1.8
Preparat:
endo-1,3(4)-beta-glukanazy wytwarzanej przez Aspergillus aculeatus
(CBS 589.94),

endo-1,4-beta-glukanazy wytwarzanej przez Trichoderma longibrachiatum
(CBS 592.94),

alfa-amylazy wytwarzanej przez Bacillus amyloliquefaciens
(DSM 9553) oraz

endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma viride
(NIBH FERM BP 4842)
o aktywności minimalnej: endo-1,3(4)-beta-glukanaza:
10 000 U (1)/g
endo-1,4-beta-glukanaza: 120 000 U (2)/g
alfa-amylaza: 400 U (3)/g endo-1,4-beta-ksylanaza: 210 000 U (4)/g.
Kury nioski endo-1,3(4)-beta-glukanaza:
500 U

1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę przechowywania, długość okresu przechowywania oraz stabilność granulowania

2. Zalecana dawka na 1 kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej:
endo-1,3(4)-beta-glukanaza:
500–1 500 U
endo-1,4-beta-glukanaza:
6 000–18 000 U
alfa-amylaza: 20–60 U
endo-1,4-beta-ksylanaza:
10 500–31 500 U

3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w polisacharydy nieskrobiowe (głównie betaglukany i arabinoksylany), np. zawierających 30–50 % pszenicy.

Bezterminowe
endo-1,4-beta-glukanaza:
6 000 U
alfa-amylaza:
20 U
endo-1,4-beta-ksylanaza:
10 500 U

(1) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 0,0056 mikromola redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z betaglukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 7,5 i temperaturze 30 °C

(2) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 0,0056 mikromola redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z karboksymetylocelulozy w ciągu minuty przy pH 4,8 i temperaturze 50 °C

(3) 1 U to ilość enzymu, która hydrolizuje 1 mikromol wiązań glikozydowych z nierozpuszczalnych w wodzie usieciowionych polimerów skrobiowych w ciągu minuty przy pH 7,5 i temperaturze 37 °C

(4) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 0,0067 mikromola cukrów redukujących (odpowiedników ksylozy) z ksylanu z drzewa brzozowego w ciągu minuty przy pH 5,3 oraz temperaturze 50 °C

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00