Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 139 str. 6
Wersja aktualna od 2013-05-28
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 139 str. 6
Wersja aktualna od 2013-05-28
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 482/2013

z dnia 24 maja 2013 r.

zmieniające rozporządzenie (UE) nr 206/2010 ustanawiające wykazy krajów trzecich, ich terytoriów lub części, upoważnionych do wprowadzania do Unii Europejskiej niektórych zwierząt oraz świeżego mięsa, a także wymogi dotyczące świadectw weterynaryjnych

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając dyrektywę Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającą przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (1), w szczególności jej art. 8 zdanie wprowadzające, art. 8 ust. 1 akapit pierwszy i art. 8 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 206/2010 (2) ustanowiono wymogi dotyczące świadectw weterynaryjnych w zakresie wprowadzania do Unii niektórych przesyłek żywych zwierząt lub świeżego mięsa. Określono w nim także wykazy państw trzecich, ich terytoriów lub części, z których dozwolone jest wprowadzanie tych przesyłek do Unii.

(2) Zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 206/2010 przesyłki świeżego mięsa przeznaczonego do spożycia przez ludzi mogą być przywożone do Unii, pod warunkiem że pochodzą z państw trzecich, ich terytoriów lub części wymienionych w części 1 załącznika II do tego rozporządzenia, dla których istnieje wzór świadectwa weterynaryjnego odpowiadający danej przesyłce, wymieniony w tej części.

(3) W części 1 załącznika II do rozporządzenia (UE) nr 206/2010 wymieniono cztery części terytorium Botswany jako regiony, z których dozwolony jest przywóz do Unii pewnych rodzajów świeżego mięsa. Regiony te składają się z szeregu stref weterynaryjnego zwalczania chorób.

(4) W marcu 2013 r. Komisja przeprowadziła audyt w Botswanie w celu oceny funkcjonującego tam systemu kontroli w zakresie zdrowia zwierząt, w szczególności w odniesieniu do kontroli w zakresie pryszczycy. W wyniku audytu stwierdzono, że ryzyka wprowadzenia wirusa pryszczycy do stref 6 i 4a weterynaryjnego zwalczania chorób na terytorium tego państwa trzeciego nie można uznać za nieznaczne.

(5) W ramach nadzoru stwierdzono obecność wirusa pryszczycy u kóz i zwierząt łownych w strefie intensywnego nadzoru w strefie 6 weterynaryjnego zwalczania chorób. Wywóz świeżego mięsa do Unii z tej strefy intensywnego nadzoru nie jest dozwolony. Jednak bliskość tego obszaru do strefy 6 weterynaryjnego zwalczania chorób, z której wywóz jest dozwolony, stanowi zagrożenie.

(6) Strefa 4a weterynaryjnego zwalczania chorób w Botswanie graniczy z innymi obszarami Botswany, z których przywóz świeżego mięsa do Unii nie jest dozwolony. W wyniku audytu przeprowadzonego przez Komisję stwierdzono uchybienia w zakresie kontroli zdrowia zwierząt strefie 4a weterynaryjnego zwalczania chorób. Ponadto wskazano na szereg uchybień w odniesieniu do odgraniczenia tej strefy od obszarów, z których przywóz świeżego mięsa do Unii nie jest dozwolony. Uchybienia te stanowią poważne ryzyko w odniesieniu do pryszczycy.

(7) W wyniku audytu przeprowadzonego przez Komisję stwierdzono również, że system weryfikacji skuteczności kontroli urzędowych jest dobrze zorganizowany w pozostałej części terytorium Botswany i wykazuje poprawę w porównaniu z sytuacją opisaną w poprzednim audycie z 2011 r.

(8) W związku z zagrożeniem wprowadzenia pryszczycy poprzez przywóz do Unii świeżego mięsa z gatunków podatnych na tę chorobę ze stref 6 i 4a weterynaryjnego zwalczania chorób w Botswanie należy zawiesić zezwolenie na wywóz do Unii takiego świeżego mięsa z tych stref weterynaryjnego zwalczania chorób.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) nr 206/2010.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W części 1 załącznika II do rozporządzenia (UE) nr 206/2010 pozycja dotycząca Botswany otrzymuje brzmienie:

„BW – Botswana

BW-0

Cały kraj

EQU, EQW

BW-1

Strefy 3c, 4b, 5, 8, 9 i 18 weterynaryjnego zwalczania chorób

BOV, OVI, RUF, RUW

F

1

11 maja 2011 r.

26 czerwca 2012 r.

BW-2

Strefy 10, 11, 13 i 14 weterynaryjnego zwalczania chorób

BOV, OVI, RUF, RUW

F

1

7 marca 2002 r.

BW-3

Strefa 12 weterynaryjnego zwalczania chorób

BOV, OVI, RUF, RUW

F

1

20 października 2008 r.

20 stycznia 2009 r.

BW-4

Strefa 4a weterynaryjnego zwalczania chorób, z wyjątkiem buforowej strefy ścisłego nadzoru w pasie 10 km wzdłuż granicy ze strefą szczepień przeciwko pryszczycy i obszarów gospodarowania przyrodą

BOV

F

1

28 maja 2013 r.

18 lutego 2011 r.

BW-5

Strefa 6 weterynaryjnego zwalczania chorób, z wyjątkiem strefy ścisłego nadzoru w strefie 6 między granicą z Zimbabwe a autostradą A1

BOV, OVI, RUF, RUW

F

1

28 maja 2013 r.

26 czerwca 2012 r.”

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 24 maja 2013 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 18 z 23.1.2003, s. 11.

(2) Dz.U. L 73 z 20.3.2010, s. 1.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00