Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2015 nr 177 str. 2
Wersja aktualna od 2017-03-07
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2015 nr 177 str. 2
Wersja aktualna od 2017-03-07
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2015/1094

z dnia 5 maja 2015 r.

uzupełniające dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2010/30/UE w odniesieniu do etykietowania energetycznego szaf chłodniczych lub mroźniczych

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2017 r., Nr 38, poz. 1)  

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając dyrektywę 2010/30/UE Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie wskazania poprzez etykietowanie oraz standardowe informacje o produkcie zużycia energii oraz innych zasobów przez produkty związane z energią ('), w szczególności jej art. 10,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Przepisy dyrektywy 2010/30/UE zobowiązują Komisję do przyjęcia aktów delegowanych w sprawie oznakowania produktów związanych z energią mających znaczący potencjał oszczędności energii, a jednocześnie wykazujących znaczne rozbieżności, jeśli chodzi o poziomy sprawności przy równorzędnej funkcjonalności.

(2) Energia zużywana przez szafy chłodnicze lub mroźnicze stanowi znaczącą część całkowitego zapotrzebowania na energię elektryczną w Unii, a szafy chłodnicze lub mroźnicze o równorzędnej funkcjonalności wykazują duże różnice pod względem efektywności energetycznej. Istnieją znaczne możliwości zmniejszania zużycia energii przez te urządzenia. Z tego względu szafy chłodnicze lub mroźnicze powinny być objęte wymogami dotyczącymi etykietowania energetycznego.

(3) Należy zatem określić ujednolicone przepisy dotyczące etykietowania i standardowych informacji o produkcie odnośnie do efektywności energetycznej szaf chłodniczych lub mroźniczych, aby stworzyć bodźce skłaniające producentów do podnoszenia efektywności energetycznej tych produktów, zachęcić użytkowników końcowych do zakupu energooszczędnych produktów i wnieść wkład w funkcjonowanie rynku wewnętrznego.

(4) Oczekuje się, że łączne efekty wynikające z niniejszego rozporządzenia i rozporządzenia Komisji (UE) 2015/1095 (2) przyniosą do 2020 r. oszczędności energii elektrycznej wynoszące 1,8 TWh rocznie, a do 2030 r. - 4,1 TWh rocznie, czyli, odpowiednio, 0,7 i 1,4 min ton ekwiwalentu CO2, w porównaniu ze scenariuszem zakładającym niepodejmowanie żadnych działań.

(5) Informacje zamieszczone na etykiecie powinny być uzyskane przy zastosowaniu rzetelnych, dokładnych i odtwarzalnych procedur pomiarowych opartych na uznanych najnowocześniejszych metodach, w tym, jeżeli są dostępne, zharmonizowanych normach przyjętych przez europejskie organizacje normalizacyjne wymienione w załączniku I do rozporządzenia (UE) nr 1025/2012 (3).

(6) Niniejsze rozporządzenie powinno określać jednolity wzór i jednolitą treść etykiet produktu dla szaf chłodniczych lub mroźniczych.

(7) Ponadto niniejsze rozporządzenie powinno zawierać wymogi dotyczące karty produktu i dokumentacji technicznej w odniesieniu do szaf chłodniczych lub mroźniczych.

(8) W niniejszym rozporządzeniu należy ponadto określić wymogi w zakresie dostarczania informacji w przypadku wszelkich form sprzedaży wysyłkowej, reklam i technicznych materiałów promocyjnych dotyczących szaf chłodniczych lub mroźniczych.

(9) Należy przewidzieć przegląd przepisów niniejszego rozporządzenia, w kontekście postępu technicznego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Przedmiot i zakres

1. Niniejszym rozporządzeniem ustanawia się wymogi dotyczące etykietowania i umieszczania dodatkowych informacji o produkcie w odniesieniu do szaf chłodniczych lub mroźniczych.

2. Niniejsze rozporządzenie stosuje się do zasilanych z sieci szaf chłodniczych lub mroźniczych, w tym szaf, które są sprzedawane do celów chłodzenia żywności i paszy.

3. Niniejszego rozporządzenia nie stosuje się do następujących produktów:

a) szaf chłodniczych lub mroźniczych zasilanych głównie źródłami energii innymi niż energia elektryczna;

b) szaf chłodniczych lub mroźniczych pracujących ze zdalnym urządzeniem skraplającym;

c) szaf otwartych, jeżeli fakt, że są one otwarte, jest podstawowym wymogiem warunkującym ich główną funkcję;

d) szaf specjalnie zaprojektowanych do przetwarzania żywności, w których przypadku sam fakt istnienia jednej komory o pojemności netto równej mniej niż 20 % całkowitej pojemności netto szafy i specjalnie zaprojektowanej do przetwarzania żywności nie jest wystarczający do zastosowania wyłączenia;

e) szaf specjalnie zaprojektowanych wyłącznie do rozmrażania mrożonych środków spożywczych w sposób kontrolowany, w których przypadku sam fakt istnienia jednej komory specjalnie zaprojektowanej do rozmrażania mrożonych środków spożywczych w sposób kontrolowany nie jest wystarczający do zastosowania wyłączenia;

f) lad sałatkowych;

g) lad do wydawania żywności i innych podobnych rodzajów szaf przeznaczonych głównie - obok chłodzenia i przechowywania - do ekspozycji i sprzedaży środków spożywczych;

h) szaf niewykorzystujących cyklu sprężania par do chłodzenia;

i) szaf chłodniczych lub mroźniczych wykonanych na zamówienie indywidualne, wyprodukowanych jednostkowo zgodnie z indywidualnymi specyfikacjami klienta i nierównoważnych w stosunku do innych szaf chłodniczych lub mroźniczych określonych w załączniku I definicja 9;

j) chłodziarko-zamrażarek;

k) szaf ze statycznym układem chłodzenia;

l) szaf do zabudowy;

m) szaf rolkowych i dwustronnych;

n) zamrażarek skrzyniowych.

Artykuł 2

Definicje

Do celów niniejszego rozporządzenia stosuje się następujące definicje:

a) „szafa chłodnicza lub mroźnicza” oznacza izolowane urządzenie chłodnicze łączące przynajmniej jedną komorę dostępną przez przynajmniej jedne drzwi lub przynajmniej jedną szufladę, zdolne do stałego utrzymywania temperatury środków spożywczych w przepisanych granicach w temperaturze roboczej chłodzenia lub mrożenia, wykorzystujące cykl sprężania par i przeznaczone do przechowywania środków spożywczych w środowisku innym niż gospodarstwo domowe, ale nieprzeznaczone do prezentacji lub udostępniania takich środków klientom;

b) „środki spożywcze” oznaczają żywność, składniki, napoje, w tym wino, i inne artykuły przeznaczone głównie do spożycia, wymagające schłodzenia do określonych temperatur;

c) „szafa do zabudowy” oznacza stacjonarne, izolowane urządzenie chłodnicze przeznaczone do montażu w szafie, w odpowiedniej niszy w ścianie lub podobnym miejscu, wymagające zabudowy meblowej;

d) „szafa rolkowa” oznacza szafę chłodniczą lub mroźnicza wyposażoną w pojedynczą komorę umożliwiającą wsuwanie zawierających towary półek osadzonych na rolkach;

e) „szafa dwustronna” oznacza szafę chłodniczą lub mroźnicza dostępną z obu stron;

f) „szafa ze statycznym układem chłodzenia” oznacza szafę chłodniczą lub mroźnicza niemającą wewnętrznego wymuszonego obiegu powietrza, skonstruowaną specjalnie w celu przechowywania środków spożywczych podatnych na działanie temperatury lub w celu uniknięcia efektu wysuszenia środków spożywczych nieprzechowywanych w zamkniętych pojemnikach, przy czym pojedyncza komora o statycznym obiegu powietrza nie wystarcza, by szafę określić mianem szafy ze statycznym układem chłodzenia;

g) „otwarta szafa” oznacza szafę chłodniczą lub mroźnicza, której przestrzeń chłodnicza jest dostępna z zewnątrz bez otwierania drzwi lub szuflady, przy czym fakt posiadania przez szafę jednej komory, która jest dostępna z zewnątrz bez otwierania drzwi lub szuflady i która posiada pojemność netto równą mniej niż 20 % całkowitej pojemności szafy chłodniczej lub mroźniczej, nie wystarcza, by została zakwalifikowana jako otwarta szafa;

h) „lada sałatkowa” oznacza szafę chłodniczą lub mroźnicza z przynajmniej jednymi drzwiami lub jedną szufladą o froncie ustawionym w płaszczyźnie pionowej, posiadającą w górnej powierzchni wycięcia, w które można włożyć pojemniki do przechowywania tymczasowego umożliwiające łatwy dostęp do przechowywanych środków spożywczych, takich jak na przykład dodatki do pizzy lub składniki sałatek;

i) „szafa kombinowana” oznacza szafę chłodniczą lub mroźnicza zawierającą co najmniej dwie komory o różnych temperaturach w celu chłodzenia/mrożenia i przechowywania środków spożywczych;

j) „chłodziarko-zamrażarka” oznacza rodzaj szafy kombinowanej zawierającej przynajmniej jedną komorę przeznaczoną wyłącznie do pracy w temperaturze roboczej chłodzenia i jedną komorę przeznaczoną wyłącznie do pracy w temperaturze roboczej mrożenia;

k) „zamrażarka skrzyniowa” oznacza zamrażarkę żywności, w której komory dostępne są od góry urządzenia lub w której występują zarówno komory otwierane od góry, jak i komory pionowe, ale w przypadku której pojemność brutto komór otwieranych od góry przekracza 75 % całkowitej pojemności brutto urządzenia;

Artykuł 3

Obowiązki dostawców i harmonogram

1. Od dnia 1 lipca 2016 r. dostawcy wprowadzający szafy chłodnicze lub mroźnicze do obrotu lub do użytkowania zapewniają spełnienie następujących wymagań:

a) każda szafa chłodnicza lub mroźnicza opatrzona jest wydrukowaną etykietę zawierającą informacje określone w załączniku III;

b) dystrybutorom każdego modelu szafy chłodniczej lub mroźniczej udostępnia się etykietę elektroniczną sporządzoną w formacie określonym w załączniku III oraz zawierającą określone w tym załączniku informacje;

c) udostępnia się kartę produktu określoną w załączniku IV;

d) dystrybutorom każdego modelu szafy chłodniczej lub mroźniczej udostępniona jest elektroniczna karta produktu określoną w załączniku IV;

e) organom państw członkowskich udostępnia się na żądanie dokumentację techniczną określoną w załącznika V;

f) wszelkie reklamy dotyczące określonego modelu szafy chłodniczej lub mroźniczej i podające informacje związane ze zużyciem energii lub ceną zawierają odniesienie do klasy efektywności energetycznej danego modelu;

g) wszelkie techniczne materiały promocyjne dotyczące określonego modelu szafy chłodniczej lub mroźniczej i opisujące jego szczegółowe parametry techniczne zawierają odniesienie do klasy efektywności energetycznej danego modelu.

2. Etykiety określone w załączniku III towarzyszą szafom chłodniczym lub mroźniczym wprowadzanym na rynek zgodnie z następującym harmonogramem:

– od dnia 1 lipca 2016 r. - etykieta 1 lub etykieta 2,

– od dnia 1 lipca 2019 r. - etykieta 2.

Artykuł 4

Obowiązki dystrybutorów

Dystrybutorzy szaf chłodniczych lub mroźniczych zapewniają spełnienie następujących wymagań:

a) w punkcie sprzedaży, na każdej szafie chłodniczej lub mroźniczej widnieje etykieta dostarczona przez dostawców zgodnie z art. 3 ust. 1 umieszczona na powierzchni zewnętrznej frontu lub górnej płyty urządzenia tak, by była wyraźnie widoczna;

b) szafy chłodnicze lub mroźnicze oferowane do sprzedaży, do wynajmu lub do sprzedaży ratalnej w taki sposób, że nie można oczekiwać, by użytkownik obejrzał oferowany produkt na wystawie, wprowadza się do obrotu wraz z informacjami dostarczonymi przez dostawców zgodnie z załącznikiem VI, natomiast jeśli produkt oferowany jest przez internet, stosuje się przepisy załącznika VII;

c) wszelkie reklamy dotyczące określonego modelu szafy chłodniczej lub mroźniczej i podające informacje związane ze zużyciem energii lub ceną zawierają odniesienie do klasy efektywności energetycznej danego modelu;

d) wszelkie techniczne materiały promocyjne dotyczące określonego modelu szafy chłodniczej lub mroźniczej i opisujące jego szczegółowe parametry techniczne zawierają odniesienie do klasy efektywności energetycznej danego modelu.

Artykuł 5

Pomiary i obliczenia

Informacje, które należy dostarczyć zgodnie z art. 3 i 4, uzyskuje się przy zastosowaniu rzetelnych, dokładnych i powtarzalnych procedur pomiarowych opartych na uznanych najnowocześniejszych metodach, jak określono w załączniku IX.

Artykuł 6

Procedura weryfikacji na potrzeby nadzoru rynku

Do oceny zgodności deklarowanej klasy efektywności energetycznej, rocznego zużycia energii elektrycznej i pojemności państwa członkowskie stosują procedurę określoną w załączniku X.

Artykuł 7

Przegląd

Nie później niż pięć lat od daty wejścia w życie niniejszego rozporządzenia Komisja dokonuje jego przeglądu w kontekście postępu technicznego. Przegląd obejmuje w szczególności ocenę:

a) wszelkich znaczących zmian udziałów, jakie różne rodzaje urządzeń posiadają w rynku;

b) odchylenia dopuszczalne w procedurze weryfikacji określone w załączniku X;

c) zasadności wprowadzenia metody ustalania standardowego rocznego zużycia energii przez chłodziarko-zamrażarki;

d) zasadności wprowadzenia zrewidowanej metody dotyczącej standardowego rocznego zużycia energii przez szafy blatowe.

Artykuł 8

Wejście w życie i stosowanie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 5 maja 2015 r.

(1) Dz.U.L153 z 18.6.2010,s. 1.

(2) Rozporządzenie Komisji (UE) 2015/1095 z dnia 5 maja 2015 r. w sprawie wykonania dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/12 5/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla szaf chłodniczych lub mroźniczych, schładzarek lub zamrażarek szokowych, urządzeń skraplających i agregatów do oziębiania cieczy (zob. s. 19 niniejszego Dziennika Urzędowego).

(3) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1025/2012 z dnia 25 października 2012 r. w sprawie normalizacji europejskiej, zmieniające dyrektywy Rady 89/686/EWG i 93/15/EWG oraz dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 94/9/WE, 94/25/WE, 95/16/WE, 97/23/WE, 98/34/WE, 2004/22/WE, 2007/23/WE, 2009/23/WE i 2009/105/WE oraz uchylające decyzje Rady 87/95/EWG i decyzje Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1673/2006/WE (Dz.U. L 316 z 14.11.2012, s. 12).

ZAŁĄCZNIK I

Definicje stosowane do załączników II-X

Na potrzeby załączników II–X stosuje się następujące definicje:

1. „pojemność netto” oznacza pojemność przechowywania środków spożywczych w ramach dopuszczalnego obciążenia;

2. „temperatura robocza chłodzenia” oznacza, że temperatura środków spożywczych przechowywanych w szafie jest utrzymywana stale w przedziale między - 1 °C a 5 °C;

3. „temperatura robocza mrożenia” oznacza, że temperatura środków spożywczych przechowywanych w szafie jest utrzymywana stale w temperaturze poniżej - 1 5 °C, którą rozumie się jako najwyższą temperaturę najcieplejszego opakowania testowego;

4. „szafa wielofunkcyjna” oznacza, że w szafie chłodniczej lub mroźniczej lub osobnej komorze w jednej szafie można ustawić różne temperatury w celu chłodzenia lub mrożenia środków spożywczych;

5. „szafa pionowa” oznacza szafę chłodniczą lub mroźniczą o wysokości całkowitej wynoszącej przynajmniej 1 050 mm, posiadającą od frontu przynajmniej jedne drzwi lub jedną pionową szufladę z dostępem do tej samej komory;

6. „szafa blatowa” oznacza szafę chłodniczą lub mroźniczą o wysokości całkowitej wynoszącej mniej niż 1 050 mm, posiadającą od frontu przynajmniej jedne drzwi lub jedną pionową szufladę z dostępem do tej samej komory;

7. „szafa o małym obciążeniu” oznacza szafę chłodniczą lub mroźniczą zdolną do stałego utrzymywania we wszystkich komorach temperatury roboczej chłodzenia lub mrożenia jedynie w warunkach otoczenia odpowiadających klasie klimatycznej 3, jak wyszczególniono w tabeli 3 w załączniku IX; jeśli szafa jest zdolna do utrzymania temperatury roboczej chłodzenia lub mrożenia w warunkach otoczenia odpowiadających klasie klimatycznej 4, nie uznaje się jej za szafę o małym obciążeniu;

8. „szafa o dużym obciążeniu” oznacza szafę chłodniczą lub mroźniczą zdolną do stałego utrzymywania we wszystkich komorach temperatury roboczej chłodzenia lub mrożenia w warunkach otoczenia odpowiadających klasie klimatycznej 5, jak wyszczególniono w tabeli 3 w załączniku IX;

9. „równoważna szafa chłodnicza lub mroźniczą” oznacza wprowadzony do obrotu model szafy chłodniczej lub mroźniczej o takiej samej pojemności netto, o takich samych parametrach technicznych, efektywnościowych i sprawnościowych, oraz z takimi samymi rodzajami i pojemnościami komór, jak inny model szafy chłodniczej lub mroźniczej wprowadzony do obrotu pod innym numerem kodu handlowego przez tego samego producenta.

ZAŁĄCZNIK II

Klasy efektywności energetycznej

Klasę efektywności energetycznej szafy chłodniczej lub mroźniczej ustala się na podstawie jej wskaźnika efektywności energetycznej określonego w tabeli 1.

Tabela 1

Klasy efektywności energetycznej szaf chłodniczych lub mroźniczych

Klasa efektywności energetycznej

EEI

A+++

EEK < 5

A++

5 ≤ EEK < 10

A+

10 ≤ EEK < 15

A

15 ≤ EEK <25

B

25 ≤ EEI< 35

C

35 ≤ EEI< 50

D

50 ≤ EEI < 75

E

75 ≤ EEK < 85

F

85 ≤ EEK < 95

G

95 ≤ EEK < 115

EEI oblicza się zgodnie z instrukcjami zawartymi w załączniku VIII.

ZAŁĄCZNIK III

Etykiety

1. Etykieta 1 - Szafy chłodnicze lub mroźnicze o klasach efektywności energetycznej od A do G

Na etykiecie znajdują się następujące informacje:

I. nazwa dostawcy lub znak towarowy;

II. identyfikator modelu dostawcy;

III. klasa efektywności energetycznej ustalona zgodnie z załącznikiem II; wierzchołek strzałki zawierającej literę określającą klasę efektywności energetycznej szafy chłodniczej lub mroźniczej musi być umieszczony na tej samej wysokości co wierzchołek strzałki odpowiedniej klasy efektywności energetycznej;

IV. roczne zużycie energii wyrażone w kWh w postaci ostatecznego zużycia energii na rok, obliczone zgodnie z załącznikiem IX i zaokrąglone do najbliższej liczby całkowitej;

V. wyrażona w litrach suma pojemności netto wszystkich komór chłodniczych funkcjonujących w temperaturze roboczej chłodzenia; jeśli brak jest komór funkcjonujących w temperaturze roboczej chłodzenia, dostawca podaje „- L” zamiast wartości;VI. wyrażona w litrach suma pojemności netto wszystkich komór funkcjonujących w temperaturze roboczej mrożenia; jeśli brak jest komór funkcjonujących w temperaturze roboczej mrożenia, dostawca podaje „- L” zamiast wartości;

VII. klasa klimatyczna (3, 4 lub 5) wraz z odpowiadającą jej temperaturą wg termometru suchego (w °C) oraz wilgotnością względną (w %), jak podano w załączniku IX tabela 3.

Wzór etykiety jest zgodny z pkt 3. W drodze odstępstwa, jeżeli modelowi przyznano „oznakowanie ekologiczne UE” ('), można dołączyć kopię takiego oznakowania.

2. Etykieta 2 - Szafy chłodnicze lub mroźnicze o klasach efektywności energetycznej od A+++ do G

Na etykiecie znajdują się informacje wymienione w pkt 1.

Wzór etykiety jest zgodny z pkt 3. W drodze odstępstwa, jeżeli modelowi przyznano „oznakowanie ekologiczne UE”, można dołączyć kopię takiego oznakowania.

3. Wzór etykiety dla szaf chłodniczych lub mroźniczych jest zgodny z poniższym rysunkiem:

gdzie:

a) etykieta ma co najmniej 110 mm szerokości i 220 mm wysokości. Jeżeli etykieta jest drukowana w większym formacie, zawarte w niej elementy muszą pozostać proporcjonalne do wymiarów podanych powyżej;

b) tło etykiety jest w kolorze białym;

c) stosuje się kolory CMYK - cyjan, magenta, żółty i czarny - na przykład: 00-70-X-00: 0 % cyjanu, 70 % magenty, 100 % żółtego, 0 % czarnego.

d) etykieta spełnia poniższe specyfikacje (oznaczenia liczbowe odnoszą się do rysunku powyżej):

1 Linia obramowania etykiety UE: 5 pkt - kolor: 100 % cyjanu - zaokrąglone rogi: 3,5 mm;

2 Logo UE: kolory: X-80-00-00 i 00-00-X-00;

3 Etykieta efektywności energetycznej: kolor: X-00-00-00;

Piktogram zgodnie z rysunkiem (logo UE + etykieta efektywności energetycznej):

92 mm szerokości x 17 mm wysokości;

4 Pasek pod logo: 1 pkt - kolor: 100 % cyjanu - 92,5 mm długości;

5 Skala A-G

Strzałka: 7 mm wysokości, przerwa 0,75 mm - kolory:

najwyższa klasa: X-00-X-00,

druga klasa: 70-00-X-00,

trzecia klasa: 30-00-X-00,

czwarta klasa: 00-00-X-00,

piąta klasa: 00-30-X-00,

szósta klasa: 00-70-X-00,

ostatnia klasa: 00-X-X-00.

Tekst: czcionka Calibri pogrubiona 19 pkt, wielkie litery i kolor biały, symbole „+": czcionka Calibri pogrubiona 13 pkt, indeks górny, kolor biały, wyrównane w jednym wierszu;

6 Klasa efektywności energetycznej

Strzałka: 26 mm szerokości * 14 mm wysokości, 100 % czarnego;

Tekst: czcionka Calibri pogrubiona 29 pkt, wielkie litery i kolor biały, symbole „+": czcionka Calibri pogrubiona 18 pkt, indeks górny, kolor biały, wyrównane w jednym wierszu;

7 Energia

Tekst: czcionka Calibri zwykła 11 pkt, wielkie litery, 100 % czarnego;

8 Roczne zużycie energii

Obramowanie: 2 pkt - kolor: 100 % cyjanu - zaokrąglone rogi: 3,5 mm,

Wartość: czcionka Calibri pogrubiona 32 pkt, 100 % czarnego,

2. wiersz: czcionka Calibri zwykła 14 pkt, 100 % czarnego;

9 Suma pojemności netto wszystkich komór funkcjonujących w temperaturze roboczej chłodzenia

Obramowanie: 2 pkt - kolor: 100 % cyjanu - zaokrąglone rogi: 3,5 mm,

Wartość: czcionka Calibri pogrubiona 25 pkt, 100 % czarnego; czcionka Calibri zwykła 17 pkt, 100 % czarnego;

10 Klasa klimatyczna wraz z odpowiadającą jej temperaturą wg termometru suchego oraz wilgotnością względną

Obramowanie: 2 pkt - kolor: 100 % cyjanu - zaokrąglone rogi: 3,5 mm,

Wartość: czcionka Calibri pogrubiona 25 pkt, 100 % czarnego,

2. wiersz: czcionka Calibri zwykła 14 pkt, 100 % czarnego;

11 Suma pojemności netto wszystkich komór funkcjonujących w temperaturze roboczej mrożenia

Obramowanie: 2 pkt - kolor: 100 % cyjanu - zaokrąglone rogi: 3,5 mm,

Wartość: czcionka Calibri pogrubiona 25 pkt, 100 % czarnego; czcionka Calibri zwykła 17 pkt, 100 % czarnego;

12 Nazwa dostawcy lub znak towarowy

13 Identyfikator modelu dostawcy

14 Nazwa dostawcy lub znak towarowy oraz identyfikator modelu mieszczą się na powierzchni 90 x 15 mm

15 Numer rozporządzenia

Tekst: czcionka Calibri pogrubiona 11 pkt

(1) Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 66/2010 z dnia 25 listopada 2009 r. w sprawie oznakowania ekologicznego UE (Dz.U. L 27 z 30.1.2010, s. 1).

ZAŁĄCZNIK IV

Karta produktu

1. Informacje w karcie produktu dla szafy chłodniczej lub mroźniczej są podawane w poniższej kolejności oraz są zawarte w broszurze dotyczącej produktu lub innych materiałach dostarczanych wraz z produktem:

a) nazwa dostawcy lub znak towarowy;

b) identyfikator modelu dostawcy;

c) rodzaj modelu zgodnie z definicjami zawartymi w załączniku I;

d) klasa efektywności energetycznej i wskaźnik efektywności energetycznej modelu ustalone zgodnie z załącznikiem II;

e) w przypadku gdy modelowi przyznano „oznakowanie ekologiczne UE” zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 66/2010, można podać tę informację;

f) dobowe zużycie energii przez szafę (E24h) i roczne zużycie energii w kWh, obliczone zgodnie z załącznikiem IX i zaokrąglone do najbliższej liczby całkowitej;

g) pojemność netto każdej komory;

h) klasa klimatyczna zgodnie z tabelą 3 w załączniku IX;

i) w odniesieniu do szaf o małym obciążeniu - następujące zdanie: „Urządzenie to jest przeznaczone do użytkowania w temperaturach otoczenia do 25 °C i z tego powodu nie nadaje się do użytku w profesjonalnych kuchniach, w których panuje wysoka temperatura”;

j) w odniesieniu do szaf o dużym obciążeniu - następujące zdanie: „Urządzenie to jest przeznaczone do użytkowania w temperaturach otoczenia do 40 °C”;

2. Jedna karta może dotyczyć szeregu modeli szaf chłodniczych lub mroźniczych dostarczanych przez tego samego dostawcę.

3. Informacje zawarte w karcie mogą zostać podane w formie reprodukcji etykiety, w wersji kolorowej lub czarno-białej, w którym to przypadku podaje się również informacje wymienione w pkt 1, które nie znajdują się na etykiecie.

ZAŁĄCZNIK V

Dokumentacja techniczna

1. Dokumentacja techniczna, o której mowa w art. 3 ust. 1 lit. c) obejmuje:

a) nazwę i adres dostawcy;

b) wystarczający opis modelu szafy chłodniczej lub mroźniczej umożliwiający jego jednoznaczną identyfikację;

c) w stosownych przypadkach, odniesienia do zastosowanych zharmonizowanych norm;

d) w stosownych przypadkach, pozostałe zastosowane normy i specyfikacje techniczne;

e) identyfikację i podpis osoby upoważnionej do składania oświadczeń woli w imieniu dostawcy;

f) wyniki pomiarów i obliczeń związanych z parametrami technicznymi, określonych w załączniku IX.

2. Jeżeli informacje zawarte w dokumentacji technicznej dla określonego modelu szafy chłodniczej lub mroźniczej otrzymano na podstawie obliczeń opartych na danych dotyczących równoważnego modelu szafy chłodniczej lub mroźniczej, dokumentacja musi uwzględniać szczegóły takich obliczeń, a także badań przeprowadzonych przez dostawców w celu weryfikacji dokładności przeprowadzonych obliczeń. Informacje techniczne obejmują także wykaz wszystkich pozostałych równoważnych modeli szaf chłodniczych lub mroźniczych, w przypadku których informacje uzyskano na tej samej podstawie.

3. Informacje ujęte w tej dokumentacji technicznej można łączyć z dokumentacją techniczną przedstawianą zgodnie ze środkami ustanowionymi na mocy dyrektywy 2009/125/WE.

ZAŁĄCZNIK VI

Informacje, które należy podawać w przypadkach, gdy nie można oczekiwać, by użytkownicy obejrzeli oferowany produkt na wystawie, z wyjątkiem przypadku oferowania produktu przez internet

1. W przypadku gdy nie można oczekiwać, by użytkownicy obejrzeli oferowany produkt na wystawie, z wyjątkiem przypadków oferowania produktu przez internet, informacje podaje się w następującej kolejności:

a) klasa efektywności energetycznej modelu zgodnie z załącznikiem II;

b) roczne zużycie energii w kWh w zaokrągleniu do najbliższej liczby całkowitej, obliczone zgodnie z załącznikiem IX;

c) pojemność netto każdej komory;

d) klasa klimatyczna zgodnie z załącznikiem IX.

2. Jeżeli podaje się dodatkowe informacje zawarte w karcie produktu, muszą one mieć formę i kolejność określone w załączniku IV.

3. Wielkość i rodzaj czcionki użytej do drukowania lub przedstawienia informacji określonych w niniejszym załączniku jest tak dobrana, by informacje te były czytelne.

ZAŁĄCZNIK VII

Informacje, które należy podawać w przypadku sprzedaży, wypożyczania lub sprzedaży ratalnej przez internet

1. Do celów pkt 2-5 niniejszego załącznika zastosowanie mają następujące definicje:

a) „mechanizm wyświetlania” oznacza każdy ekran, w tym ekran dotykowy lub inną technologię wizualną służącą do wyświetlania użytkownikom treści internetowych;

b) „wyświetlacz wbudowany” oznacza interfejs, w którym dostęp do obrazu lub zbioru danych uzyskuje się poprzez kliknięcie myszą, najechanie myszą lub rozszerzenie innego obrazu lub zbioru danych na ekranie dotykowym;

c) „ekran dotykowy” oznacza ekran reagujący na dotyk w urządzeniach takich, jak tablet, komputer typu slate lub smartfon;

d) „tekst zastępczy” oznacza tekst wprowadzony jako alternatywę dla grafiki, pozwalający przedstawić informacje w formie innej niż graficzna, w przypadkach gdy urządzenia wyświetlające nie mogą wyświetlić grafiki lub jako pomoc w ułatwieniach dostępu, np. jako dane wejściowe dla aplikacji syntezy mowy.

2. Stosowna etykieta udostępniona przez dostawców zgodnie z art. 3 ust. 1 lit. b) musi pojawiać się na mechanizmie wyświetlania w pobliżu ceny produktu zgodnie z harmonogramem określonym w art. 3 ust. 2. Rozmiar etykiety dobiera się tak, aby była ona dobrze widoczna i czytelna, a jej wymiary muszą być proporcjonalne do wymiarów określonych w pkt 3 załącznika III. Etykieta może być wyświetlana za pomocą wyświetlacza wbudowanego, w takim przypadku obraz wykorzystywany do uzyskania dostępu do etykiety musi być zgodny ze specyfikacjami określonymi w pkt 3 niniejszego załącznika. Jeżeli zastosowano wyświetlacz wbudowany, etykieta pojawia się przy pierwszym kliknięciu myszą, najechaniu myszą lub rozszerzeniu obrazu na ekranie dotykowym.

3. Obraz stosowany do uzyskania dostępu do etykiety w przypadku wyświetlacza wbudowanego:

a) jest strzałką w kolorze odpowiadającym klasie efektywności energetycznej produktu na etykiecie;

b) podaje oznaczenie klasy efektywności energetycznej produktu białą czcionką o takich samych rozmiarach co czcionka ceny; oraz

c) ma jedną z dwóch poniższych form:

4. W przypadku wyświetlacza wbudowanego sekwencja wyświetlania etykiety jest następująca:

a) obraz, o którym mowa w pkt 3 niniejszego załącznika, wyświetla się na mechanizmie wyświetlania w pobliżu ceny produktu;

b) obraz umożliwia dostęp do etykiety;

c) etykieta wyświetla się po kliknięciu myszą, najechaniu myszą lub rozszerzeniu obrazu na ekranie dotykowym;

d) etykieta wyświetla się jako wyskakujące okno, nowa karta, nowa strona lub dodatkowy obraz na ekranie;

e) do celów powiększania etykiety na ekranach dotykowych stosuje się przyjęte metody powiększania w urządzeniach dotykowych;

f) etykieta przestaje się wyświetlać po użyciu opcji zamknięcia lub innego standardowego mechanizmu zamykania;

g) tekst zastępczy dla grafiki, który ma się wyświetlać w przypadku niewyświetlenia się etykiety, zawiera klasę efektywności energetycznej produktu podaną przy użyciu czcionki o tym samym rozmiarze co czcionka ceny produktu.

5. Stosowna karta produktu udostępniona przez dostawców zgodnie z art. 3 ust. 1 lit. d) musi pojawiać się na mechanizmie wyświetlania w pobliżu ceny produktu. Rozmiar karty produktu musi zapewnić jej dobrą widoczność i czytelność. Karta produktu może być wyświetlana za pomocą wyświetlacza wbudowanego, w takim przypadku link służący uzyskaniu dostępu do karty zawiera widoczne i czytelne oznaczenie „Karta produktu”. Jeżeli stosuje się wyświetlacz wbudowany, karta produktu pojawia się przy pierwszym kliknięciu myszą, najechaniu myszą lub rozszerzeniu linku na ekranie dotykowym.

ZAŁĄCZNIK VIII

Metoda obliczania wskaźnika efektywności energetycznej dla szaf chłodniczych lub mroźniczych

Do celów obliczenia wskaźnika efektywności energetycznej (EEI) modelu szafy chłodniczej lub mroźniczej porównuje się roczne zużycie energii przez szafę z jej standardowym rocznym zużyciem energii.

EEI oblicza się jako:

EEI = (AEC/SAEC) x 100

gdzie:

AEC = E24h x af x 365

AEC = roczne zużycie energii przez daną szafę wyrażone w kWh/rok

E24h = zużycie energii przez daną szafę w ciągu 24 godzin

af = współczynnik korygujący stosuje się jedynie w odniesieniu do szaf o małym obciążeniu, zgodnie z załącznikiem IX pkt 2

SAEC = M x Vn + N

SAEC = standardowe roczne zużycie energii przez daną szafę wyrażone w kWh/rok

Vn = pojemność netto urządzenia, będąca sumą pojemności netto wszystkich komór w danej szafie, wyrażona w litrach.

W tabeli 2 podano wartości M i N.

Tabela 2

Wartości współczynnika konwersji M i N

Kategoria

Wartość dla M

Wartość dla N

Pionowe, schładzanie

1,643

609

Pionowe, mrożenie

4,928

1 472

Blatowe, schładzanie

2,555

1 790

Blatowe, mrożenie

5,840

2 380

ZAŁĄCZNIK IX

Pomiary i obliczenia

1. Pomiarów i obliczeń do celów zgodności i weryfikacji zgodności z wymogami niniejszego rozporządzenia dokonuje się przy użyciu zharmonizowanych norm, których numery referencyjne zostały w tym celu opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, lub przy użyciu innych wiarygodnych, dokładnych i odtwarzalnych metod uwzględniających powszechnie uznane najnowsze metody. Muszą one być zgodne z definicjami technicznymi, warunkami, równaniami i parametrami określonymi w niniejszym załączniku.

2. Pomiary mające na celu ustalenie wartości rocznego zużycia energii i wskaźnika efektywności energetycznej dla szaf chłodniczych lub mroźniczych przeprowadza się w następujących warunkach:

– temperatura opakowań testowych wynosi między - 1 °C a 5 °C w przypadku szaf chłodniczych i mniej niż

– 15 °C w przypadku szaf mroźniczych,

– warunki otoczenia odpowiadają klasie klimatycznej 4, jak wyszczególniono w tabeli 3, z wyjątkiem szaf o małym obciążeniu, które powinny być badane w warunkach otoczenia odpowiadających klasie klimatycznej 3. Do otrzymanych w ten sposób wyników dotyczących szaf o małym obciążeniu stosuje się następnie współczynnik korygujący wynoszący 1,2 w odniesieniu do szafo małym obciążeniu w temperaturze roboczej chłodzenia i 1,1 w odniesieniu do szaf o małym obciążeniu w temperaturze roboczej mrożenia,

– szafy chłodnicze lub mroźnicze bada się:

– w temperaturze roboczej chłodzenia w przypadku szafy kombinowanej zawierającej przynajmniej jedną komorę przeznaczoną wyłącznie do pracy w temperaturze roboczej chłodzenia,

– w temperaturze roboczej chłodzenia w przypadku szafy chłodniczej lub mroźniczej zawierającej tylko jedną komorę przeznaczoną wyłącznie do pracy w temperaturze roboczej chłodzenia,

– w temperaturze roboczej mrożenia we wszystkich innych przypadkach.

3. Warunki otoczenia dla klas klimatycznych 3, 4 i 5 pokazane są w tabeli 3.

Tabela 3

Warunki otoczenia dla klas klimatycznych 3, 4 i 5

Klasa klimatyczna pomieszczenia badawczego

Temperatura wg termometru suchego, °C

Wilgotność względna, %

Punkt rosy, °C

Masa pary wodnej w suchym powietrzu, g/kg

3

25

60

16,7

12,0

4

30

55

20,0

14,8

5

40

40

23,9

18,8

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

ZAŁĄCZNIK X

Weryfikacja zgodności produktu przez organy nadzoru rynku [1]

Określone w niniejszym załączniku dopuszczalne odchylenia na potrzeby weryfikacji odnoszą się wyłącznie do weryfikacji zmierzonych parametrów prowadzonej przez organy państwa członkowskiego i nie mogą być stosowane przez dostawcę jako dopuszczalne tolerancje do określania wartości w dokumentacji technicznej. Wartości i klasy na etykiecie lub w karcie produktu nie mogą być korzystniejsze dla dostawcy niż wartości podane w dokumentacji technicznej.

Weryfikując zgodność modelu produktu z wymaganiami ustanowionymi w niniejszym rozporządzeniu delegowanym, organy państw członkowskich stosują do celów wymagań, o których mowa w niniejszym załączniku, następującą procedurę:

1. Organy państwa członkowskiego poddają weryfikacji tylko jedno urządzenie danego modelu.

2. Model uznaje się za zgodny z mającymi zastosowanie wymogami, jeżeli:

a) wartości podane w dokumentacji technicznej zgodnie z art. 5 lit. b) dyrektywy 2010/30/UE (wartości deklarowane) oraz, w stosownych przypadkach, wartości zastosowane do obliczenia tych wartości nie są korzystniejsze dla dostawcy niż odpowiadające im wartości podane w wynikach testów zgodnie z ppkt (iii) wspomnianego artykułu; oraz

b) wartości podane na etykiecie i w karcie produktu nie są bardziej korzystne dla dostawcy niż wartości deklarowane, a podana klasa efektywności energetycznej nie jest bardziej korzystna dla dostawcy niż klasa ustalona za pomocą wartości deklarowanych; oraz

c) gdy organy państwa członkowskiego badają jedno urządzenie danego modelu, wartości ustalone (wartości istotnych parametrów oraz wartości wyliczone na podstawie tych pomiarów) są zgodne z odpowiednimi dopuszczalnymi odchyleniami na potrzeby weryfikacji podanymi w tabeli 4.

3. W przypadku nieuzyskania wyników, o których mowa w pkt 2 lit. a) lub b), uznaje się, że dany model oraz wszystkie równoważne szafy chłodnicze lub mroźnicze wymienione jako równoważne w dokumentacji technicznej dostawcy nie spełniają wymogów niniejszego rozporządzenia delegowanego.

4. W przypadku nieuzyskania wyniku, o którym mowa w pkt 2 lit. c), organy państwa członkowskiego wykonują badania trzech wybranych dodatkowych egzemplarzy tego samego modelu. Alternatywnie, trzy wybrane dodatkowe urządzenia mogą być egzemplarzami jednego lub kilku różnych modeli, które zostały wymienione jako modele równoważne w dokumentacji technicznej.

5. Model uznaje się za zgodny z mającymi zastosowanie wymogami, jeżeli odnosząca się do wspomnianych trzech egzemplarzy średnia arytmetyczna wartości ustalonych pozostaje w zgodzie z odpowiednimi dopuszczalnymi odchyleniami na potrzeby weryfikacji podanymi w tabeli 4.

6. W przypadku nieuzyskania wyniku, o którym mowa w pkt 5, uznaje się, że dany model oraz wszystkie równoważne szafy chłodnicze lub mroźnicze wymienione jako równoważne w dokumentacji technicznej dostawcy nie spełniają wymogów niniejszego rozporządzenia delegowanego.

7. Po podjęciu decyzji w sprawie niezgodności modelu zgodnie z pkt 3 i 6 organy państwa członkowskiego przekazują wszelkie istotne informacje organom pozostałych państw członkowskich oraz Komisji.

Organy państwa członkowskiego stosują metody pomiaru i obliczeń określone w załącznikach VIII i IX.

Do celów wymagań, o których mowa w niniejszym załączniku, organy państwa członkowskiego stosują wyłącznie dopuszczalne odchylenia na potrzeby weryfikacji określone w tabeli 4 i stosują wyłącznie procedurę opisaną w pkt 1-7. Nie stosuje się innych odchyleń, takich jak odchylenia określone w zharmonizowanych normach, ani innej metody pomiaru.

Tabela 4

Dopuszczalne odchylenia na potrzeby weryfikacji

Parametry

Dopuszczalne odchylenia na potrzeby weryfikacji

Pojemność netto

Wartość ustalona nie może być niższa od wartości deklarowanej o więcej niż 3 %.

Zużycie energii (E24h)

Wartość ustalona nie może przekraczać wartości deklarowanej o więcej niż 10 %.

[1] Załącznik X w brzmieniu ustalonym przez art. 13 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2017/254 z dnia 30 listopada 2016 r. zmieniającego rozporządzenia delegowane (UE) nr 1059/2010, (UE) nr 1060/2010, (UE) nr 1061/2010, (UE) nr 1062/2010, (UE) nr 626/2011, (UE) nr 392/2012, (UE) nr 874/2012, (UE) nr 665/2013, (UE) nr 811/2013, (UE) nr 812/2013, (UE) nr 65/2014, (UE) nr 1254/2014, (UE) 2015/1094, (UE) 2015/1186 i (UE) 2015/1187 w odniesieniu do dopuszczalnych odchyleń w procedurach weryfikacji (Dz.Urz.UE L 38 z 15.02.2017, str. 1). Zmiana weszła w życie 7 marca 2017 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00