Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 18 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-2.450.803.2020.5.BR

WIS TOWAR

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 8 lipca 2020 r. (data wpływu 14 lipca 2020 r.), uzupełnionego pismami z dnia 17 września 2020 r. (data wpływu 28 września 2020 r.) oraz z dnia 10 listopada 2020 r. (data wpływu 17 listopada 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…)

Opis towaru: Składniki: chleb (…), (…), sos (…), burak (…), papryka (…), (…) cebula (…), kiełki (…).

Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 14 lipca 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Składniki: chleb (…), (…), sos (…), burak (…), papryka (…), (…) cebula, kiełki (…).

Do bezpośredniego spożycia.

Grupa produktowa: (…).

Nazwa handlowa/nazwy handlowe oraz inne informacje dodatkowe, w tym poufne: (…)

W piśmie z dnia 17 września 2020 r. (data wpływu 28 września 2020 r.) Wnioskodawca udzielił następujących odpowiedzi na poniższe pytania:

  1. Wskazanie składu surowcowego do 100% wszystkich składników występujących w produkcie gotowym wraz ze wskazaniem dokładnej procentowej zawartości każdego z tych składników.Odp. Składniki: chleb (…)% (…), (…), sos (…)% (…), burak (…)%, papryka (…)% (…), (…) cebula (…)%, kiełki (…)%.
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00