Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 13 kwietnia 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.440.42.2022.1.IP

WIS usługa – sprzedaż napoju

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 14 lutego 2022 r. (data wpływu 21 lutego 2022 r.), uzupełnionego pismem z dnia 22 lutego 2022 r. (data wpływu 28 lutego 2022 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: usługa – sprzedaż napoju (…) do spożycia (…) w (…) Wnioskodawcy

Opis usługi: (…) posiada ponad (…) punktów sprzedaży detalicznej w postaci sklepów firmowych – (…), w których sprzedaje wyprodukowane przez siebie wyroby. W każdym z punktów jest kilka stanowisk sprzedaży (w zależności od wielkości punktu posiada on od (…)stanowisk kasowych). W każdej (…) klient ma możliwość dokonania zakupu na wynos oraz (…). We wszystkich placówkach znajdują się stoliki oraz krzesła, kanapy lub fotele, które dedykowane są dla klientów spożywających posiłki (…). W każdym z tych punktów jest klimatyzacja oraz miejsce, w którym można powiesić kurtki i płaszcze. W niektórych lokalach znajduje się również toaleta (jeśli lokal mieście się w galerii handlowej to klient korzysta z toalety ogólnodostępnej). Z reguły do obsługi (…) wydzielone jest osobne stanowisko kasowe. Prowadzenie sprzedaży jest podzielone na sprzedaż „na wynos” (jak w (…) – sklepie firmowym) oraz na sprzedaż z (…). Również panel obsługi na stanowisku kasjerskim dzieli się na moduł sprzedaży produktów jako towar na wynos oraz na moduł obsługi gastronomicznej do sprzedaży dla celów (…). Również klienci często ustawiają się w dwóch kolejkach tj. w kolejce celem zakupu produktów na wynos lub w kolejce celem zamówienia (…)

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00