Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 11 października 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB2-1.440.233.2022.1.AM

WIS TOWAR - konserwa mięsno-warzywna

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku firmy (…) z 22 września 2022 r. (data wpływu 29 września 2022 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…)

Opis towaru: produkt zawierający w swoim składzie - zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…).

Rozstrzygnięcie: CN 16

Stawka podatku od towarów i usług: 0%

Podstawa prawna: art. 146da ust. 1 pkt 1 ustawy w związku z poz. 11 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

Dnia 29 września  2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury Scalonej (CN), na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:

(…)

Konserwa mięsnowarzywna, sterylizowana, wyprodukowana z niepeklowanego mięsa (…) pokrojonego w kostkę, zalanego sosem z dodatkiem warzyw, koncentratu pomidorowego i przypraw. Kawałki mięsa w płynnym, zawiesistym sosie. W sosie widoczne kawałki warzyw oraz drobne cząstki przypraw. Na powierzchni dopuszczalna warstewka wytopionego tłuszczu. Barwa mięsa - brązowa, sosu ciemnopomarańczowa. Mięso miękkie lecz nierozgotowane. Sos półpłynny, po podgrzaniu płynny o konsystencji charakterystycznej dla sosu zagęszczonego mąką. Smak i zapach właściwe dla mięsa (…) niepeklowanego oraz użytych surowców i przypraw. Produkt pakowany na tackach CPET (...) o wymiarach (…) zamkniętych przy użyciu folii przeźroczystej barierowej. EAN opakowania jednostkowego: (…).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00