Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Porada aktualna na dzień 30-04-2024
Porada aktualna na dzień 30-04-2024
Data publikacji: 2024-04-17

Czy wystawiając refakturę za usługę gastronomiczną należy przyjąć za podstawę kwotę netto, czy brutto z faktury zakupowej

PROBLEM

Zakupiliśmy usługę gastronomiczną, którą chcemy refakturować (wiadomo, że przy usługach gastronomicznych nie mamy prawa do odliczenia VAT z faktury zakupowej). Czy wystawiając refakturę powinniśmy przyjąć za podstawę kwotę netto z faktury zakupowej, czy kwotę brutto? Czy na wystawionej refakturze powinniśmy zastosować stawkę 8% VAT? Czy koszt wynikający z faktury zakupowej będziemy mogli zaliczyć do podatkowych kosztów uzyskania przychodów?

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00