Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
Data publikacji: 2021-02-10

Samorządy, choćby chciały, nie cofną koncesji zbuntowanym restauratorom

Przesłanki odebrania zezwolenia na sprzedaż alkoholu są ściśle określone w zamkniętym katalogu. Gminy nie mogą ich stosować wedle własnego uznania albo na apel rządu

Otwarcie restauracji czy lokalu gastronomicznego mimo zakazu może się skończyć dla zbuntowanych przedsiębiorców nakazem zamknięcia lokalu wydanym przez sanepid. Samorządowcy się obawiają, że w takiej sytuacji będą zmuszani do odbierania im też koncesji na sprzedaż alkoholu. Czy obawy są słuszne i otwarcie biznesu wbrew zakazowi stanowi przesłankę do cofnięcia zezwolenia? Prawnicy są zgodni, że nie: podjęcie działalności przez restaurację nie jest podstawą do odebrania koncesji. Co więcej, także wydany nakaz zaprzestania prowadzenia działalności przez sanepid tego nie zmienia. Ale takie przypadki już miały miejsce. Niesubordynowany restaurator z Torunia, który wbrew pandemicznym ograniczeniom otworzył drzwi dla gości, otrzymał od urzędniczki sanepidu decyzję nakazującą zaprzestanie prowadzenia działalności restauracji.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00