Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Data publikacji: 2001-09-16

Kontrola stanowisk w hurtowni spożywczej

Edward Kołodziejczyk

Kontrola stanowisk w hurtowni spożywczej

Lista pytań kontrolnych ma w założeniu cechy praktyczne. Powinna ułatwić ocenę warunków bezpieczeństwa i higieny pracy w hurtowni, a także pomóc w ustaleniu czasu i sposobu usunięcia usterek zauważonych podczas przeprowadzania przeglądu.

Zgodnie z Kodeksem pracy pracodawca ponosi odpowiedzialność za stan bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie, tzn. jest zobowiązany chronić zdrowie i życie pracowników przez zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy. Wymagającym szczególnego podkreślenia obowiązkiem pracodawcy jest szkolenie pracowników w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Pracodawca nie może dopuścić do pracy pracownika nie przeszkolonego zarówno w zakresie kwalifikacji potrzebnych do wykonywania powierzonej mu pracy, jak i bez dostatecznej znajomości zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz bez badań lekarskich. Koszty badań wymaganych przepisami ponosi pracodawca. Badania te powinny być w miarę możliwości przeprowadzane w godzinach pracy. Za czas przeznaczony na poddanie się badaniom pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00