Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Data publikacji: 2003-08-09

Posiłki profilaktyczne

Istnieje generalna norma wynikająca z przepisów Kodeksu pracy, zgodnie z którą pracodawcy są zobowiązani zapewnić nieodpłatnie pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych odpowiednie posiłki i napoje, jeśli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Problem pojawia się w sytuacji, gdy trzeba zdefiniować, komu i co właściwie się należy. Kodeks pracy (art. 232) zawiera delegację ustawową dla Rady Ministrów, by ta określiła w rozporządzeniu rodzaj tych posiłków oraz napojów, wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki wydawania ich pracownikom.

Stosowne rozporządzenie „w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów” zostało wydane w 1996 r. równolegle do pamiętnej dużej nowelizacji Kodeksu pracy. Posiłki powinny być wydawane jako jedno danie gorące. Natomiast rodzaj i temperatura napojów dostarczanych przez pracodawcę powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy. Rozporządzenie wprowadziło szczegółowe wymogi odnośnie do wartości odżywczych, jakie powinny zawierać posiłki profilaktyczne.
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00