Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 30.06.2011, sygn. ITPP1/443-506/11/IK, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-506/11/IK

Prawo do odliczenia podatku naliczonego od nabywanych usług cateringowych.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112 poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 31 marca 2011 r. (data wpływu 8 kwietnia 2011 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego z tytułu nabycia usług cateringowych jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 8 kwietnia 2011 r. został złożony wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego z tytułu nabycia usług cateringowych.

W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Spółka jest m.in. organizatorem konferencji, zjazdów i sympozjów. Zlecane są one najczęściej przez stowarzyszenia naukowe lub organizowane z inicjatywy samej Spółki. Czas ich trwania wynosi od 1 do 3 dni. Organizowane są one jako imprezy kompleksowe, które obok wynajmu sal konferencyjnych, sprzętu i innych elementów związanych z ich organizacją najczęściej obejmują również usługi hotelowe i wyżywieniowe. Wyżywienie często realizowane jest jako usługa, której miejscem świadczenia jest specjalnie na ten cel wynajęte pomieszczenia lub są organizowane np. w przygotowanym wcześniej namiocie. Mają one charakter usług cateringowych i są one obsługiwane przez wynajęte w tym celu firmy. Usługa taka ma charakter kompleksowy, co oznacza, że nie ogranicza się jedynie do wydania przygotowanych wcześniej posiłków, lecz często obejmuje również przygotowanie stołów, zapewnienie niezbędnego wyposażenia i obsługę kelnerską.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00