Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Data publikacji: 2006-12-01

Jak prowadzić ewidencję sprzedaży w bufecie

Przedmiotem mojej działalności gospodarczej jest prowadzenie bufetu. Nie mam obowiązku ewidencjonowania sprzedaży przy użyciu kasy fiskalnej. Problem sprawia mi naliczenie VAT od sprzedaży bezrachunkowej, ponieważ w jednym miejscu prowadzę handel (sprzedaję np. słodycze, napoje, chipsy, jabłka) w stanie nieprzetworzonym. Dla tej sprzedaży mogłabym zastosować zasadę struktury zakupu towarów handlowych z danego miesiąca. W tym samym miejscu sprzedaję towary przetworzone, np. ciepłe posiłki, kanapki, komponowane przeze mnie desery lodowe, napoje wlane do szklanek z dodatkami, dla których stawka jest 7%. Na koniec miesiąca mam jedną kwotę brutto sprzedaży. Może powinnam zapisywać w dziennym zestawieniu, co sprzedałam i z jaką stawką VAT, a na koniec miesiąca sumować poszczególne stawki? Ale czy jest to wiarygodny sposób dla US? Mam też pytanie dotyczące drinków: czy należy je traktować jako towar przetworzony i opodatkować stawką 7%? W urzędzie skarbowym proponują mi zakup kasy fiskalnej.

PROBLEM
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00