Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Data publikacji: 2007-08-15

Jakie stawki VAT obowiązują w gastronomii

Usługi gastronomiczne są opodatkowane, co do zasady, według obniżonej stawki 7%. W przypadku usług gastronomicznych w wąskim rozumieniu (tj. usług gastronomicznych zaliczanych do grupowania PKWiU 55.3) wynika to z art. 146 ust. 1 pkt 2 lit c) ustawy o VAT, zaś w przypadku pozostałych usług zaliczanych do usług gastronomicznych w szerokim rozumieniu (usług związanych z podawaniem napojów, usług stołówkowych oraz usług przygotowywania i dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych) - z § 40 rozporządzenia wykonawczego.

W obu przypadkach przepisy przewidują, że obniżona stawka podatku stosowana jest tylko do końca 2007 r. (co oznacza, że jeśli ustawodawca nie przedłuży jej stosowania, od 1 stycznia 2008 r. usługi gastronomiczne będą opodatkowane stawką podstawową 22%) i nie ma zastosowania do:

1) sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00